អាហារ៥ប្រភេទដែលសំបូរជាតិដែកខ្ពស់
ប្រភពៈ my lekha
ប្រែសម្រួលដោយ៖ កែវ ដាឡែន
ជាតិដែកជាជាតិម្យ៉ាងដែលរាងកាយមិនអាចខ្វះបានក្នុងការផលិតជាតិក្រហមនៃឈាម ជាប្រ៉ូតេអ៊ីនដែលអនុញ្ញាត្តិអោយកោសិកាឈាមក្រហមនំាយកអុកស៊ីហ្សែនទៅកាន់ផ្នែកជាច្រើននៃរាងកាយ។ អ្នកជំនាញខាងសុខភាពបានអោយដឹងថា បុរសត្រូវការធាតុដែកហោចណាស់ ៨មីលីក្រាម ជារៀងរាល់ថ្ងៃ ខណះស្រ្តីត្រូវការដល់ទៅ ១៨មីលីក្រាម។
ជាទូទៅ មនុស្សភាគច្រើនចូលចិត្តលេបវីតាមីនបំប៉នជាតិដែកជាងការទទួលទានអាហារដែលមានជាតិដែក ប៉ុន្តែបើប្រៀបធៀប វីតាមីនក៏នៅតែមិនឈ្នះរបស់ស្រស់ដែរ។ ដូច្នេះ សំរាប់អ្នកដែលចង់ដឹងថាអាហារអ្វីខ្លះដែលសំបូរទៅដោយជាតិដែក សូមមកមើលទំាងអស់គ្នាដូចខាងក្រោម។
អ៊យស្ទ័រ
អាហារដែលសំបូរជាតិដែកជាងគេបំផុតគឺ អ៊យស្ទ័រ។ ទទួលទានអ៊យស្ទ័រ៣គ្រាប់អ្នកនឹងទទួលបានជាតិដែក ៦.៧មីលីក្រាម។ ក្រៅពីជាតិដែក វាក៏មានផ្ទុកនូវសារធាតុសំខាន់ៗជាច្រើនផ្សេងទៀតដូចជា ស័ង្កសី និងប្រ៉ូតេអ៊ីនជាដើម។
កូនស្ពៃ
ប្រភពនៃជាតិដែកដែលមានតំលៃមួយទៀតនោះគឺ កូនស្ពៃ។ គ្រាន់តែស្លឹកពណ៏បៃតងរបស់វាមានជាតិដែកមួយគំនរទៅហើយ។ កូនស្ពៃឆ្អិនមួយចានចង្កឹះមានជាតិដែក ៦.៤មីលីក្រាម។
សណ្តែកស
សណ្តែកសកន្លះពែងមានជាតិដែក ៣មីលីក្រាម ប៉ូតាស្យ៉ូម ៥០០មីលីក្រាម និងហ្វៃប៊ឺ ៦មីលីក្រាម។ មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណឹង សណ្តែកសមានផ្ទុកកាល់ស្យ៉ូម វីតាមីនB ប្រឆំាងអុកស៊ីតកម្ម និងប្រ៉ូតេអ៊ីនយ៉ាងច្រើន។
គ្រាប់ល្ងរ
គ្រាប់ល្ងរមានក្លិន និងរសជាតិឈ្ងុយគួរអោយទទួលទាន។ ល្ងរមួយពែងមានផ្ទុកជាតិដែក ៥.២មីលីក្រាម គ្រាប់ល្ងរងាយស្រួលទទួលទានណាស់។ យើងអាចបន្ថែមវាជាមួយអាហារជាច្រើនមុខក៏ដូចជាបង្អែមផងដែរ រីឯចាស់ៗពីដើមចូលចិត្តលីងល្ងរទទួលទានជាមួយបាយណាស់។ ប៉ុន្តែទោះជាយ៉ាងណា ល្ងរក៏មានផ្ទុកសារធាតុខ្លាញ់ច្រើនផងដែរ។
ថ្លើមគោ
អ្នកណាខ្លះដែលដឹងថាថ្លើមគោជាប្រភពនៃជាតិដែក? ត្រឹមតែមួយបន្ទះមានជាតិដែកដល់ទៅ ៤មីលីក្រាម ទៅហើយ។ ជាមួយគ្នាផងដែរ ថ្លើមគោមានផ្ទុកវីតាមីនជាច្រើនដូចជា ប្រ៉ូតេអ៊ីន វីតាមីន B-Complex វីតាមីនD និងវីតាមីនA៕
0 Comments